Home Nieuws Jong N-VA overhandigt routebeschrijvingen aan Sammy Mahdi
17
mei
2022

Jong N-VA overhandigt routebeschrijvingen aan Sammy Mahdi

Wegwijs Sammy

In Machelen, Steenokkerzeel, Zandvliet en Jabbeke worden nieuwe asielcentra gebouwd. De burgemeesters van de respectievelijke gemeenten stootten echter op een complete onwil van staatssecretaris voor asiel en migratie Sammy Mahdi om hierover in dialoog te gaan. Verschillende burgemeesters moesten het zelfs via de pers te weten komen. Daarom overhandigde Jong N-VA aan staatssecretaris Mahdi deze ochtend routebeschrijvingen van zijn kabinet naar de gemeentehuizen. “Het openen van een asielcentrum heeft een serieuze impact op een gemeente. Het gesprek aangaan met de lokale burgemeesters om met oplossingen te komen voor hun bezorgdheden is dan toch het minimum minimorum. Hopelijk vindt Mahdi met onze routebeschrijvingen eindelijk zijn weg naar deze gemeenten om het gesprek aan te gaan”, vertelt Jong N-VA voorzitter Jeroen Bergers.

In Steenokkerzeel, Zandvliet en Jabbeke gaat het over gesloten asielcentra. “We zijn voor alle duidelijkheid niet tegen de bouw van nieuwe gesloten asielcentra. Deze zijn broodnodig voor het voeren van een serieus terugkeerbeleid. De ervaring leert ons namelijk dat iemand die gewoon een papiertje krijgt met daarop het bevel om het land te verlaten dat meestal niet doet” verduidelijkt Bergers “We vinden het echter totaal geen serieuze manier van werken dat de burgemeesters via de pers te weten moeten komen dat zo’n centrum in hun gemeente gebouwd wordt. De lasten van zo’n centrum zijn namelijk voor de lokale politie.”

In Machelen gaat het over een open asielcentrum. “Voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen op te vangen is er ongetwijfeld heel wat draagvlak, maar het asielcentrum zou voor heel wat verschillende nationaliteiten gebruikt worden. De druk op de gemeente is dan ook veel groter, aangezien naast de politiediensten ook het lokaal onderwijs, de gemeentediensten en de lokale economie de impact van het asielcentrum dagelijks moeten verwerken. Dat deze beslissing dan eenzijdig van bovenaf wordt opgelegd is moeilijk te begrijpen. Onze vraag voor een serieuze dialoog is allesbehalve extreem.”