Home Nieuws Jong N-VA roept op tot respecteren veiligheidsregels in uitgaansbuurt
31
aug
2020

Jong N-VA roept op tot respecteren veiligheidsregels in uitgaansbuurt

bier

Jong N-VA 1302 roept de schoolgaande jeugd op om zich aan de veiligheidsregels te houden in de Kortrijkse uitgaansbuurt en vraagt aan de politie om de horeca hierin maximaal te helpen.

Nu het nieuwe schooljaar voor de deur staat, mag ook de Kortrijkse uitgaansbuurt en meer bepaald de Burgemeester Reynaerstraat zich verwachten aan meer klanten. Zeker op vrijdagavond sluiten leerlingen er graag hun schoolweek af. Voor de horeca-uitbaters zijn dit welgekomen inkomsten, maar is het geen evidentie om de jongeren te dwingen zich aan de maatregelen te houden. Vooral na het sluitingsuur, dat vooralsnog op 1u ligt, is het moeilijk om hun klanten buiten te zetten en veelal blijven zij vervolgens halsstarrig op straat staan of de terrassen blokkeren.

Jong N-VA 1302 doet daarom een tweeledige oproep. Eerst en vooral willen we leerlingen en jongeren vragen om respect op te brengen voor de horeca-uitbaters en zich aan de geldende maatregelen te houden. Ga na sluitingstijd niet samenscholen in de straat om daar een feestje te bouwen en verzet je niet tegen de uitbaters die met de beste bedoelingen de maatregelen volgen. In Kortrijk betekent dit ook het dragen van een mondmasker in de uitgaansbuurt, aangezien deze binnen de R36 gelegen is.

Ten tweede vraagt Jong N-VA 1302 aan de ordediensten om de horeca-uitbaters te ondersteunen en zeker rond sluitingstijd te patrouilleren in de uitgaansbuurt. De horeca is het beu dat ze commentaar krijgen dat de situatie niet is zoals het hoort, maar dat ze tegelijk niet de gewenste ondersteuning krijgen van de politie. De uitbaters zijn zelfs vragende partij om ook sneller jongeren te bestraffen die de regels niet naleven.

Giovanny Saelens, voorzitter Jong N-VA 1302: “We krijgen steeds vaker het signaal van horeca-uitbaters dat ze het gevoel hebben dat ze er alleen voorstaan. We willen eerst en vooral beroepen op de burgerzin van de leerlingen om zich aan de maatregelen te houden, maar vragen zeker ook aan de ordediensten om de horeca niet in de kou te laten staan. De uitbaters houden hun hart vast voor de eerste vrijdag van het schooljaar en vrezen nu al dat het uit de hand zal lopen.”

Anke Seynaeve, bestuurslid Jong N-VA 1302: “We zijn blij dat het schooljaar op een normale manier kan opstarten en klasgenoten elkaar opnieuw kunnen ontmoeten in een veilige omgeving. Ook na de schooluren moet ontmoeting een aangenaam gebeuren zijn. We vragen iedereen om zijn verantwoordelijkheid op te nemen en zich te houden aan de geldende regels. We willen koste wat het kost vermijden dat de horeca het slachtoffer wordt en opnieuw voor langere tijd zou moeten dichtgaan. Onze horeca kan hierbij zeker de hulp van de politie gebruiken.”