Home Nieuws Jong N-VA wil horeca-uitbaters ontlasten in controle van Covid Safe Tickets door centraal punt in CST-bandjes te laten voorzien
15
nov
2021

Jong N-VA wil horeca-uitbaters ontlasten in controle van Covid Safe Tickets door centraal punt in CST-bandjes te laten voorzien

Jong N-VA 1302 stelt voor om in Kortrijk twee centrale punten te voorzien waar in het weekend CST-bandjes kunnen afgehaald worden: polsbandjes die aantonen dat je in bezit bent van een geldig Covid Safe Ticket. Daarmee wil Jong N-VA vermijden dat horeca-uitbaters belast worden met de controle van het ticket. Door de controles op een centraal punt uit te voeren en met bandjes te werken die in alle horecazaken geldig zijn, verschuiven we de last van deze maatregel niet naar de horeca-uitbaters.

Sinds 1 november is het verplicht om in de horeca een Covid Safe Ticket (CST) voor te leggen. Dat brengt voor de horeca heel wat organisatie met zich mee. Vooral op piekmomenten vergt dat extra personeelsinzet en zorgt het voor de nodige stress en wachttijden. Jong N-VA 1302 komt daarom nu met het voorstel om in de Kortrijkse binnenstad te voorzien in centrale punten waar een CST-bandje kan worden opgehaald. Aan zo’n punt kan iedereen op vertoon van zijn CST en identificatiebewijs een bandje krijgen dat 24u geldig is in alle deelnemende horecazaken. Zo hoeven uitbaters van cafés en restaurants niet aan iedereen het CST en identificatie te vragen en kunnen personen met een bandje alvast vlotter binnenkomen.

Giovanny Saelens, voorzitter Jong N-VA 1302: “Laat er geen misverstand over bestaan: wij zijn geen voorstander van een verplichte CST in de horeca. Maar nu deze maatregel helaas is ingevoerd, willen wij de horeca-uitbaters maximaal ontlasten. We halen onze mosterd trouwens uit Nederland, waar er in meerdere steden al zogenaamde Corona Checkpoints bestaan.”

Anke Seynaeve, bestuurslid Jong N-VA 1302: “Het lijkt ons een evidente keuze om dit nu ook hier uit te rollen. Er zijn intussen al cafés die zelf initiatief namen om met bandjes te werken en eerder zagen we ook al evenementen het toepassen. Ons voorstel is nu om bandjes te voorzien die in alle Kortrijkse horecazaken gelden, wat heel wat ongemakken bij de uitbaters zou wegnemen.”

Concreet stelt Jong N-VA voor om afhaalpunten voor CST-bandjes te voorzien op twee locaties in de binnenstad: op de Grote Markt en aan de Burgemeester Reynaerstraat. Die eerste is een evidentie als meest centrale locatie in de stad met heel wat horecazaken. Maar ook in de uitgaansbuurt is het belangrijk om zo’n centrale post te hebben. Zeker in het weekend kan het heel druk zijn in ‘t Straatje en gaan jongeren continu van het ene café naar het andere, komen ze weer buiten om even te roken, gaan ze iets eten in de frituur of pitazaak... Dat daar telkens een uitbater zou moeten controleren of de persoon in bezit is van een geldig CST is heel tijdrovend. Met een bandje dat in alle horecazaken geldig is, kan dat verholpen worden.

Geen zorgen wat privacy betreft. Het bandje laat enkel zien dat je over een geldig CST-ticket bezit en toont geen verdere info over of je gevaccineerd bent, over een negatief testresultaat beschikt of een herstelcertificaat hebt. Een bandje blijft max. 24u geldig: op basis van het kleur kan een horeca-uitbater zien of het nog geldig is of niet.

Jong N-VA 1302 vraagt daarom aan de stad om te faciliteren in het opstarten van deze centrale punten en te voorzien in logistiek en vrijwilligers. Het kan volstaan om deze punten enkel te voorzien op piekmomenten: tijdens het weekend en op drukke momenten zoals bijvoorbeeld Fin d’Examens.

Giovanny Saelens

Giovanny Saelens

Bestuurslid
Tel.
+32474927031
Anke Seynaeve

Anke Seynaeve

Secretaris